Biografi

Fra lek til yrke

Anthony Andersen ble født 10.04.1929 på Spydeberg, men ble adoptert og vokste opp på Kampen i Oslo. Som fireåring begynte han å modellere små figurer i plastalina, som hovedsaklig var det han hadde å leke med. Da han ble eldre gikk leken over til yrke, og plastalinaen ble erstattet med leire.

Allerede som 16-årig han hadde han sin første utstilling i Steen & Strøm, og da han var 17 år kom han inn som yngste elev på Kunst og Håndverk. Der tok han utdannelsen som industridesigner. Han designet senere Norges første brukskunst tekanne (t.h.) som nå står på Det Norske Industrimuseum. Kjent er også de mange lampene han lagde kalt "Tony-lampen". De var i sin tid veldig populære og ble blant annet kjøpt inn av flere ambassader verden rundt. Anthony var også ansatt flere år i Friundervisningen i AUF.

Selv etter at han ble pensjonert produserte han en mangde figurer og relieffer i tillegg til å holde flere kurs i moddelering. De mest omfattende arbeidene var relieffer på til sammen seks meter som henger i Re kommmune, i tillegg til store sjakkbrikker (les mer under "Sjakk"). Noe av hans beste verker kan også ses i hovedstuen på Radisson-SAS-hotellet på Beitostølen.

Tony-kannen

Anthony Andersen designet og moddelerte Norges første brukskunst tekanne som senere har blitt innkjøpt av Norges Industrimuseum i Oslo. Den var en gang med på en reklame for Lipton te. Den har et tidløst design som er like atraktiv og praktisk i dag som da den ble til.